Blog voor boek Help ik word vijftig

Hardlopen is in. Of je nu in de twintig, vijftig of nog daartussenin bent, steeds meer mensen gaan in hun vrije tijd een paar kilometer joggen. Want bewegen is goed voor je en buiten sporten is nog eens gratis ook. Dat laatste spreekt zeker veel landgenoten aan.

image

Ik zie ze dan ook dagelijks om mij heen. Al die vol goede bedoelingen volhardende jonge en oudere mannen en vrouwen. Van de goedwillende veertiger die zuchtend en steunend probeert met rennen wat pondjes kwijt te raken, tot de zeer fanatieke en na een uur zelfs nog fit ogende vriendinnen en kennissen die langzamerhand steeds meer hun grenzen gaan verleggen. Ik zie de uitdagingen dan ook dagelijks via social media voorbijkomen: Ladies run, City-Pier-City, de Bruggenloop tot zelfs de beroemde of moet ik zeggen beruchte Marathon van Rotterdam. En stiekem ben ik best jaloers op al die ijverige rennende mannen en vrouwen. Want ik ben zelf nog nooit zo ver gekomen. Bewust niet. 

In het verleden heb ik mij wel eens gewaagd aan een rondje. Met een strak schema op zak – want je moet het rustig opbouwen – kwam ik zelfs al aan de vijf kilometer. En door wind en weer, want een beetje regen hield mij natuurlijk niet tegen. Om het vervolgens na enkele maanden toch weer net zo hard op te geven. Uit tijdgebrek, desinteresse of vanwege een andere smoes. En als je eenmaal stopt, is het heel lastig om weer te beginnen.

Helemaal opgeven doe ik nog niet. Ik overweeg zelfs om binnenkort weer mijn joggingoutfit af te stoffen en voor dat wekelijkse rondje te gaan. Waarom? Niet om uiteindelijk na veel oefenen een of andere wedstrijd te gaan lopen, maar puur om buiten te sporten en fit en gezond te blijven. Om diezelfde reden zit ik nog steeds op een binnensport. De wil is er.dus, Ik mis alleen nog een geschikte datum.

Geen wedstrijd dus voor mij. En toch… Binnenkort is er een heel bijzonder evenement. Nou ja, een echte wedstrijd is het niet. Tijden worden niet bijgehouden. Het gaat alleen om het herdenken van een historisch feit dat ons allen hard heeft geraakt: het Duitse bombardement van Rotterdam. Precies 75 jaar nadat Hitler-Duitsland de Maasstad in het hart raakte, kun je een rondje rennen langs deze twaalf kilometer lange brandgrens. Deze eerste zogenoemde Brandgrensrun moet zo’n vijfduizend deelnemers en nog veel meer belangstellenden trekken. De inschrijving startte 3 februari. Precies honderd dagen voor het evenement. Lopen voor de vrijheid dus. Niet voor tijden of podiumplaats, maar om te herdenken. In elk geval de moeite van een bezoekje waard. Met of zonder hardloopschoenen.