✍️ Auteur fictie en non-fictie
❤️ Gepassioneerde storyteller
📚 Aangesloten bij Oostland Literair

Fennemar is het pseudoniem van Marguerite de Ruijter (School voor de Journalistiek), redacteur, blogger en schrijfster van diverse boeken en korte verhalen (fictie en non-fictie).

In 2014 kwam haar debuutroman Roem en ambitie uit, over twee broers en popidolen en hun strijd met de sociale media. Een boek voor young adults. En in juli 2015 verscheen het eerste deel van de fantasyreeks ‘Ambory’. Later dat jaar volgde het non-fictieboek ‘Help, ik word 50’ uit. In deze laatste uitgave staan interviews met mensen die in 2014 (100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog) en 2015 (70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog) 50 werden. In de aanloop naar dit boek schreef zij diverse blogs. De reeks Help ik word krijgt binnenkort een vervolg in Help ik word ouder (2020).

Marguerite is sinds 2014 aangesloten bij Oostland Literair en heeft inmiddels aan verschillende bundels van dit platform meegewerkt. Zo is zij een van de auteurs van de verhalenbundel Te Gek voor Woorden (maart 2015), waarvoor zij samen met Gerard van de Schootbrugge de eindredactie deed. In deze bundel staat het speciaal door haar geschreven ‘De helden van Hill 60’, een kort verhaal over de Eerste Wereldoorlog.

In december 2015 kwam Dennengeur & Kunstsneeuw uit, waarvoor zij zowel een verhaal schreef (Een ster in Sydney) als de eindredactie verzorgde.  Daarnaast schreef zij samen met andere leden van Oostland Literair het feuilleton Het Oostland Mysterie, dat tussen oktober en december 2016 in twee huis-aan-huisbladen verscheen. In februari 2017 verscheen de bundel Passievol, waarvoor Marguerite het korte verhaal ‘De Kaartenmakers’ aanleverde. In 2018 kwam een verhalenbundel voor kinderen uit, Vriendschap, waarvoor zij 2 verhalen schreef. En in 2020 verschenen drie bundels. De eerste was 2020, 75 jaar vrijheid dat op 11 maar verscheen. Daarvoor schreef Marguerite “De verhalenmarkt”. Het tweede heet Barst! en kwam 19 november 2020 uit. Dit boek schreef zij samen met twee collega’s onder het pseudoniem Jennimar Inkade. En eind december verscheen Help, ik word ouder (papa/mama), waarvoor ze jonge ouders interviewde.

In 2021 verscheen de rouwbundel Door de dood geraakt, 9 verhalen met een rouwrandje, waarvoor Marguerite het waargebeurde verhaal Hemelvaart in coronatijd schreef. In de zomer van 2021 verscheen de bundel ‘Zon, zee en blote voeten’. Hiervoor schreef ze het korte verhaal ‘De zegelring van Jeju’. En in februari 2022 verscheen de eerste podcast uit de serie ‘De boekenparade’ waarin Marguerite in zes afleveringen spreekt met onbekende auteurs van wie het boek het lezen waard is. In 2023 bestond Oostland Literair 10 jaar. Voor deze jubileumuitgave schreef ze het verhaal ‘Het geheim van Alhambra’.

Komend jaar staan er opnieuw uitgaven gepland: zo verschijnt deel 3 in de serie Help ik word (een setje) en het tweede deel van Ambory.

Andere uitgaven en blogs:

  • Het prentenboekje Het Toverblad van Meijendel (2010) voor 3-7 jaar.
  • PR-man in Gods tuin, autobiografie van Jan Bentvelsen, voormalig hoofd Public Relations van de Bloemenveiling Holland (2000) – in eigen beheer uitgegeven.
  • Stil Leven, een non-fictieboek met interviews in het kader van de week tegen eenzaamheid (16 september 2016, Uitgever Oostland). Marguerite is een van de auteurs van dit boek.
  • Marguerite schrijft voor haar werk regelmatig blogs op de website van EMMA. Ook gaf zij in 2019 samen met collega’s de verzamelbundel “De kracht van contact” rond het thema Eenzaamheid uit.